Thursday, April 28, 2011

mcm ney ke nk jd business man ??

Assalamualaikum ...

Da lama rasanya x update blog aku yg comel ney . tetiba je aku teringat balik peristiwa masa aku di berhentikan kerja dari AZY COLLECTION , GIANT SENAWANG . perhh !! menyirap beb ! mana x nya . aku baru lapan hari kerja kt situ . bukan maen setia aku kerja kt situ . jujur plak tu . tapi apa kan daya .. kena buang jugak . da nasib kan .. :( eh , jap jap ! tapi aku x buat ape ape salah pn . ye .. memang x ade . aku yakin giler . memang aku x buat ape ape salah untuk dye buang aku sesuka hati . kate kawan kawan aku yang kerja dengan tempat tu , bos ney perangai dye memang macam cibai ! bukan macam . p memang ! *sowyy , buruk kan ex bos . hati da panas macam ney la jadi nya .ney antara perbualan aku dengan dye time dye buang aku kerja . time tu plak , aku tengah syiok syiok tengok tb citer ABPBH 2010 .baca laa :

dye : assalamualaikum ..
aku : waalaikumsalam ..
dye : cyda besok xpayah kerja la eh ..
aku : nape plak ? *terkejot monyet aku ..
dye : da de pekerja tetap la cyda .urmm ,, besok datang jumpe acik kt giant pkol 9 malam .
aku : ha ?*aku masih terkejot lagi
dye : pulang kan kunci  ,baju n pas .nanti acik bagi gaji ko sekali ye .
aku : yelaa .*sedih x terhingga :'(



hmm , bila da tiga hari aku duduk rumah tanpa kerja , tetiba de panggilan  dari ex bos aku ney . dye merayu rayu mintak aku kerja balik dengan dye . macam ney laa yang dye cakap dengan aku :


dye : assalamualaikum cyda .
aku : waalaikumsalam acik tuuuuuutttttt *nama secret okeyh .
dye : cyda busy x sekarang ney ? cyda ade kerja mana mana x ?
aku : x ada kerja mana mana pn . duduk rumah aje . nape ?
dye : cyda kerja balik dengan acik boleh x ?
aku : haa ? nape plak ?
dye : sebab acik nak pakai orang laa . x ada pekerja plak .
aku : ooo ye ke ..
dye : boleh x ?
aku : urmm , entah la acik . cyda x tahu nak cakap ape . cyda kena tanye dekat mak n ayah dulu .
dye : cepat cepat ye cyda . acik terdesak sangat ney .
aku : ye laa acik . k laa . bye . assalamualaikum .
dye : waalaikum ......... *xsempat nak sudah kan sebab aku da reject call .


Itu la deh . bila susah baru nak carik . bila senang bukan maen buang buang aku kerja . cibai je perangai nya . da beberapa hari berlalu , aku buat x tahu je bile dye merayu rayu suruh aku kerja dengan dye . x dapat full , part time pn jadi laa . heyh ! ko ingat aku nk kerja dengan ko lagi ke ? tolong laa . x hingin aku ! ko da layan aku low class punya layanan , ko nak aku balas dengan high class plak ? dah dah laa . henti kan la . walau macam mana ko pujuk aku , jangan sesekali ingat aku nak cair kerja balik dengan ko . WASTE MY TIME LAHH !!


okey laa .. cukup sampai ney je laa . tataa . wassalam :)

Monday, April 18, 2011

hala tujuku after spm ..

assalamualaikum ...

da berapa lama berlalu , baru lah aku de mase lebih nak update blog tak seberapa aku ney .rindu nya nk maen taip taip ney . HAHA . okey laa . tujuan aku menaip adalah untuk mnyeronokkan diri aku sendiri .untuk bagi kepuasan hati aku sendiri . terpulang la kalau korang yang membaca nye terasa kebusanan yang memuncak . ney de cerita sikit yang aku nk heboh kan . baca la ye . tp jangan sampai nangis nangis plak . tw laa story aku ney sedih .*blom cerita lagi aku da over . HAHA . meh baca meh !



BERMULA LAH KISAH SI GADIS TAK TAHU


Pada pagi 23 januari 1993 , terdengar la esakan tangis seorang baby yg time tu sangat laa comel ny kat dalam bilik bersalin HOSPITAL DAERAH KUALA PILAH NEGERI SEMBILAN MALAYSIA .berebut rebut sedara mara nya nk menjenguk kehadiran orang baru dalam family En.Mohd Sharif . baby tu pn di nama kan NURSHAHIDAH .nama yg cukup indah dan besar maknanya *cehhh , puji nama sendiri plak ,upppss .hehe ..makna nama tu setelah dirujuk ahli bijak pandai,ahli astronomi ,ahli biologi ,ahli sihir ..ehh ,, nama tu bermaksud : CAHAYA SAKSI ! tak ke bertuah tu ade nama yang sangat laa mulia maksud nya ..


setelah hampir beberapa tahun , tibalah masa baby tu bertukar kepada kanak kanak sekolah . kanak kanak sekolah ney di beri pendidkan yang sangat bagus dan baik sekali untuk masa depan nya . memulakan sesi persekolah yang pertama di TADIKA KEMAS PORT DICKSON ,tak banyak yang menarik .hanyalah di waktu tu kanak kanak tersebut sudah pandai menulis ,berkata kata dan sudah pandai mengira . perkembangan yang sangat menarik .selepas setahun bertadika di situ , kanak kanak ini pn meneruskan sesi persekolahahn nya di SEKOLAH KEBANGSAAN SI RUSA PORT DICKSON .




Setelah setahun belajar di sekolah tersebut , kanak kanak itu pn berhijrah mengikut keluarga ke Seremban pulak . di sana , kanak kanak itu di tempat kan di SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SERI PAGI SENAWANG selama 5 tahun lama nya . di sekolah inilah kanak kanak tersebut mengenak erti persahabatan , ilmu , dan guru guru ..


p/s : gambar tak de plak .suwyyyy


Ketika kanak kanak tersebut di tahun akhir di sekolah terbabit . satu kenangan 'manis; tidak dapat di lupakan . dimana kanak kanak tersebut sudaa pn bertukar menjadi si gadis ! satu kenangan pahit turut menyelit . dimana si gadis tersebut memperoleh keputusan UJIAN PERNILAIAN SEKOLAH RENDAH (UPSR) yang sekadar cukup cukup makan .. :(



BAHASA MELAYU(penulisan)             A
BAHASA MELAYU(pemahaman)         A
BAHASA INGGERIS                            B
MATEMATIK                                       B
SAINS                                                   B




Setelah memperoleh keputusan sebegitu rupa , si gadis masih lagi di beri kepercayaan oleh emak dan ayah nya untuk meneruskan sesi persekolahan di tahap kedua iaitu di SEKOLAH MENENGAH  KEBANGSAAN SERI PAGI SENAWANG (SMKSP SENAWANG ) .





ketika berada di tingkatan 1 upm , si gadis tak mempunyai ramai kawan kawan kerana sikap nya yang sombong dan suka mengatakan orang lain gedik ! kerana itulah dia hanya berkawan dengan kawan lama di sekolah rendah nya dulu iaitu NUR ATIKAH ABDULLAH . dia juga telah melibat kan diri nya dalam sukan hoki ketika di sekolah ini . oleh kerana dia di marahi emak nya , dia langsung terus tak lagi melibat kan diri dalam sukan tersebut kerana kegagalan nya dalam setiap ujian dan peperiksaan . masa terus berlalu .. pada penghujung tahun 2008 , dia telah sekali lg mendapat mimpi ngeri .hal ini kerana ,keputusan PENILAIAN MENENGAH RENDAH (PMR) nya yang tak kurang cukup cukup makan lagi .



BAHASA INGGERIS                    B
BAHASA MELAYU                      A
MATEMATIK                               B
SCIENCE                                      C
SEJARAH                                      A
GEOGRAFI                                    A
PENDIDIKAN ISLAM                  B
KEMAHIRAN HIDUP(ert)             A




hari terus berlalu , dan masa terus meneruskan masa nya .. setelah dua tahun , dia masih lagi bersekolah di situ . katanya " tak dapat mane tawaran laa lepas pmr ariy tu . keputusan aku teruk .mana la dapat masuk sekolah asrama ." tu laa sifat nya . suka sangat nak megalah tanpa mencuba . pada tahun 2010 , sekali lagi hidupnya di duga dengan dugaan terhebat . that is SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) . !!! setelah berhempas pulas bertahun tahun belajar dan belajar sampai kadang kadang tu muak , keputusa pun di umum kan . MASYAALLAH !! teruknya keputusan aku ..kata dia ..





Sijil Pelajaran Malaysia 2010

BAHASA MELAYU        :     A
BAHASA INGGERIS      :   C
   MATHEMATICS           :    A-
SEJARAH                      :   B
PENDIDIKAN ISLAM            :   A
ADDITIONAL MATHEMATICS      :  D
                PHYSICS               :   D
CHEMISTRY          :            D
LUKISAN KEJURUTERAAN        :      C+




Terasa kehampaan pada nya . " mana laa tempat aku nk sambung blaja lagi ney .. de ke u yang nak terima student teruk macam aku ney . nape laa aku ney bodoh sangat ? nape aku tak dapat keputusan bagus macam kawan kawan aku yang lain . hmmm ,, " mcm ney laa ayat yang sempat dia cakap setelah slip spm berada di tangan nya .. mana laa agak nya hala tuju NURSHAHIDAH selepas ney ??? -.............-




p/s : sambungan akan di adakan selepas 2 bulan berlalu . jadi ,tunggu ketibaan ya ....




*maaf laa , mood aku tak berapa nak betul time ak menceritakan cerita ney . pada yang sudi baca , terima kasih banyak banyak . kalau boleh , give me some support because i really need it . okey la , tataa .. wassalam :')

Friday, April 8, 2011

korang bcew je laa :)

assalamualaikum ..

*kli ney entry ak cume mengcopy n paste sjew . ak harap siapa yg sudi baca , insyaALLAH jiwa ny sentiasa tenang di berkati ALLAH SWT .. :)




-buat adam yg mencari cinta hawa..buat hawa yg menanti cinta adam..

benar..jodoh itu ketentuan TUHAN..tapi kita akan ada terma merisik..??salah ke merisik..??x salah bahkan dianjurkan supaya x tersalah pilih..hmm..

untuk adam..

andai mahu mencari hawa..

1. jgn dilihat pd purdah mahupun tudung semata-mata..kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu..lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini..

2. jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata..lihatlah pada sebujur bibirnya..andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya..fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya..khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami..menabur buruk diri si suami..

3. jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata..lihatlah pada sepasang indah mata miliknya..andai tidak redup menunuduk pandangan..fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya..khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..

untuk hawa..

andai mahu menerima cinta adam..

1. jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata..lihatlah pd aktiviti malamnya..andai liar hidupnya tika malam menjelma..fikirlah sebaiknya andai mahu menerima..kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba..khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..

2. jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata..lihatlah pada bahagian kakinya..andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola..fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima..kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..

3. jgn dilihat pada tampan paras semata-mata..lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara..andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah..fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya..khuatir pabila bersama kelak..kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..

lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu..sebelum ini..wanita berhijab itu sesungguhnya mmg mulia zahir batinnya..tetapi hari ini..mereka yang bertudung barangkali hanya utk menyembunyikan kelemahan diri..begitulah juga sang lelaki..kadang-kala berkopiah..dari mata nampak sungguh alim..tetapi dlm hatinya..??siapa yang tahu..

sekadar renungan bersama..^___^
 
 
*terima kasih sbb sudi baca ye . tataa ~

Wednesday, April 6, 2011

bukan nk mengata . tp kata je . upsss !

assalamualaikum ...


fuhh .. agak la lme ak x mengupdate belog kesygan ak ney .  today ak nk story cket pasal ABPBH 2010 yg bwu je berlngsong tu . berjuta tahniah ak ucapkan kt shaheizy sam sebab dy da jd ARTIS PALING POPULAR 2010 . mne x nye , lakonan dy dlm ctrw Adnan Sempit mmg menjadi . sekali lg tahniah . ko mmg handsome mlm tu . ahaks ! trpuji plak . hehe ..


yg menjadi point ny skunk , ak x bpe nk puas hati ngn pakaian yg di pakai oleh seorang penyanyi bertudung ney yg jgk PENYANYI PALING POPULAR 2010 . sape la lg lw bukan YUNALIZ ZARAI tu . atau lebih d kenali sebagai YUNA .sowy laa lw dw yg minat sngat ngn dy ney . ak pn peminat dy jgk cume nk tegor cket cara dy dress up mlm ABPBH tu . xlawa langsong ! huhu . mmg x lawa . ak xde la nk ktew ak ny dress up lawa sngat . p ak mmg ckp dy ny dress up x lawa laa .. haha , look at this :

+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
*kan cntik lw yuna dress up mcm ney . bwu la jd ikon fesyen tok gadis brtudung mcm ak ney :)


+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
*hah ! ak xskew la lw dress up dy mcm ney . xlawa .. lg2 yg kt kepale tu . huduh !!

+
+
+
+
+
+
+
+
+

* ppew pn yuna still yg terbaek ! :')





^____^
okey laaa ..
smpai cney je la ak nk komen pasal yuna . laen kli ak komen lg . haha ..
tataa~