Thursday, August 25, 2011

Selamat Tinggal Warga STPM batch 11/12

Assalamualaikum ..

kenapa sedih sngat aku nye tittle entry kali ney , aku pn tak taw ..

kepada sesiapa yang baru sudi nak membaca , sediakan lah sebanyak mana pn tisu untuk korang mengesat air mata yang akan korang dapat lepas dah baca entry ney ..


Kepada kawan kawan ku 6 r BBGVL ...

kenangan bersama korang dah dekat 2 bulan , memang tak kan aku lupakan . sepanjang 2 bulan lebih tu , macam yang kita dah buat kan ? ada yang happy , ada yang tak .



  • Rahman ..
- kau jaga lah anak buah ko dalam kelas tu elok elok . kau kan seorang yang bertanggungjawap .

  • Razid ..
- kau tolong Rahman tw ..

  • Leyla
-kau mintak budak budak ney duit . kau bendahari kelas yg jujur . hehe

  • Semua boy 6rBGVL
-aku doakan korang sume berjaya dunia dan akhirat . terutamanya Nadzim . jaga baby kau tu elok elok . hehe

  • Semua puteri puteri 6r BGVL
- i wish u all the best in what u do . percaya lahh .. korang kawan yang tak kan aku lupakan sampai bila bila . jangan sombong dengan aku ye . lw jumpa tu , tegur tegur laa ye . mmmuuahhh !! to teyha wanney , zetty nazri , nurul , ct nazirah .. korang baek sangat dengan aku walaupon kita baru je kenalkan ? thank .. :'( Zira Mohamad ... i will miss u .. jangan nakal nakal tw . hehe


Bye ,,
Doakan aku berjaya tw .
Kalau rindu , tengok gambar aku tutup muka tu .
last ,
aku  sayang korang sume .. :')


thnx coz reading this entry ...


Thursday, August 18, 2011

Kek Coklat

assalamualaikum ..

Nampak nya da dekat nak raya ney . preparation memang aku da siap kan awal awal . bukan nya apa , nanti senang . tak payah lah aku nak kena pergi shopping dalam suasana yang sangat menyempitkan jiwa . dengan orang ramai . bau badan diaorang , masya-Allah tak payah nak cakap lah . macam macam bau ade . tak snggup hidung aku nak menghirup oxygen yang dah tercemar tu . iiieeyakkkss !


Beberapa hari yang lepas , aku da mula rajin kan diri aku nak belajar memasak . memang seronok bila kita dah mula minat ke dpur . sebagai percubaan pertama , aku dah belajar macam mana nak buat KEK COKLAT . aku memang suka makan kek . that why la aku ney gemuk . haha . akibat terlebih suka makan kek yang di sertakan dengan coklat . lagi lagi dapat coklat yang pekat melekat tu . perhh ! memang sedap . isshh . tetibe aku rasa macam nak buka puasa . uppsss ~



resepi KEK COKLAT  buatan ku ,,

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
  • Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
  • Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
  • ==============================
  • ** Topping **
  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak

cara - cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk

Kekcokelat_

haa ,, ney lahh rupe kek nya bila dah siap .
sedap kan ??
so , ape lagi ..
try lahh !
good luck ..


Thank you coz reading this entry . mmmuuuahhhh !!!


Thursday, August 11, 2011

Tanpa Mu

Assalamualaikum ..


Entry aku kali ney nampak macam mengharap sangat kan ? mengharapkan apa , tu aku pun tak tw .

betul lah kata orang cerdik pandai dulu dulu .

kalau kita tak ada pelajaran , tu bermakna kita tak ada jalan untuk hidup kita sendiri .

Study is Belajar . Belajar is Study !

dia macam berkaitkan ? memang pn . da maksud and makna pn sama .

ape yang aku cuba nak sampaikan ney , mungkin nampak macam dah terlewat untuk orang yang dah melalui semua tu . macam aku . aku dah terlewat nak membetulkan apa yang dah berlaku dulu . aku dah merugikan sesuatu benda yang penting dalam hidup aku . tapi tu lahh . sejarah tak kan dapat di ubah ! never can change ! why i say like that ? because history is something important to make someone life become more bertamadun .haha . klise kan jawapan aku . kata pn budak SEJARAH . wewiittt :)



  • UPSR (2005) = 2A 3B
- Andai dapat aku undurkan masa tu , aku nak sangat UPSR aku dapat 5A ! kalau lahh aku tahu pelajaran tu satu yang sangat penting ....


  • PMR (2008) = 4A 3B 1C
- Kalaulah aku berusaha lebih lagi , tak mustahil aku dapat jadi pelajar cemerlang kan ?


  • SPM (2010) =1A 2A- 1B+ 1C 1C+ 3D
- Memang aku malas belajar . sebab tu aku dapt keputusan macam ney . 



Apa yang aku cuba nak sampaikan ney , aku berharap sangat adik adik bawah aku , belajar lah bersungguh sungguh . jangan jadi akak yang dah terhantuk baru nak tergadah . menyesal beb ! so . tanpa imu didada , jangan harap lah kita dapat berjaya . good luck guy's !!!!


Thank you coz reading this entry . muaahh !

Thursday, August 4, 2011

ramadhan !

assalamualaikum ....


peewwwhh .
ponek ea pulak aii . baru 4 hari puasa , aku dah mengeluh kan ? mana tak nya , tetibe je perut aku terkejut tak dapat ape ape makanan di siang hari . tak cukup dengan tu . bulan bulan puasa ney jugak lahh aku kena turun naik tangga sekolah tu . sebagai seorang pelajar form 6 yang rajin , kita kena la rajin membantu guru , kalau guru perlukan bantuan , akulah dengan bangga nya menjadi penolong guru tu . okay , bila dah tolong , mesti penat kan . lagi lagi puasa . aduuhhh aiii . baru pukul 4 petang . lama lagi nak berbuka . =.=


sebut pasal berbuka , aku tak tahu pn ape menu yang nak di masak hari ney . cewahh ! macam aku je yang masak . padahal bila mak suruh ke dapur nak tolong dia , aku dah jerit awal awal cakap macam ney ... "kak idah penat lah mak . mak je lah yang masak ea . masakkan  mak kan sedap . perhh ! sedap hingga menjilat jari ." haha . bila mak aku dengar je aku cakap macam tu . dia pn tak de lah suruh suruh aku lagi . dengan penuh dedikasi dan tekun , dia sorang je jadi chef kat dapur tu . haha . bagus kan aku ? cikgu kat sekolah aku tolong . mak aku sendiri , tak de plak aku tolong . memang anak derhaka aku ney . huhu . sekali sekale je pn . tak pe kan ? ;)


memandangkan bulan puasa tahu 2011 ney jatuh pada bulan 8 mengikut kalendar bumi , pihak sekolah kesayangan aku tu bakal mengadakan satu majlis yang sangat lah meriah bagi kawan kawan aku . tapi TAK bagi aku . O M G ! majlis yang aku cakap tu adalah Majlis Peperiksaan ! aduuh ,, kenapa lahh time puasa puasa ney ada exam pulak . da lahh aku tak get ready lagi . ha , memang result aku pn tak get ready la jawap nya . tapi tak pe . masih de masa lagi . boleh prepare lagi . mana tahu , nama aku naik dapat jadi pelajar cemerlang 6 R BGVL . haha . perasan tak sudah !


bila dah sebut pasal bula ramadhan , mesti kena sebut pasal bulan syawal jugak kan ? haha . aku memang excited nak tunggu tarikh 1 syawal . why ? because time tu , semua manusia yang beragama islam akan meraikan hari kemenangan nya setelah sebulan berpuasa . aku pun tak terkecuali . sibuk je aku kan ? puasa tak penuh , ada hati nak raya . ahaks . tu memang tak boleh nak elak la kan . dah Allah nak bg cuti . yang kaum Adam , tolong jangan jeles . tulah kelebihan orang perempuan . peeewiiit !! ;) haha . okay . sambung balik . tahun ney , aku rasa aku raya kat Seremban je kowt . yelahh . orang tak de kampung kan . :( tapi tak pe . aku memang tak kisah lah nak raya kat mana pn . asal kan aku dapat duit raya ! hah , tu penting . hehe . tapi ada lagi ke sedara mara aku nak bagi duit raya kat aku ? aku kan da besar . cewah ! besar lah sangat . tapi besar mana pun aku , aku tetap budak sekolah . so , aku memang LAYAK  nak dapat duit raya . tak dapat banyak pn tak pe .janji de lah dalam RM400.00 . alaa .. sikit je tu . hehe ;)


okay lahh . my perut tengah mengadakan konsert ney . entah band ape yang performed pn aku tak tahu . hehe . kepala pulak tengah busy setting pasal EID DAY nanti . tak sabar nya nak raya . nak bersalam salaman .. nak bermaaf maafan .. soobb soob .. :'( terharu nya .



maaf kan kak idah ye kak mira , kalau ku de buat salah and silap .
lagi satu ..
halal kan lahh segala hutang ku kat ko ye .
malas lahh nak bayar . hehe . :)
*gambar atas ney saje je action lebih .


Thank you coz reading this entry . muahh !!